От първи юли хлябът - Добруджа, бял и типов, може да

...
От първи юли хлябът - Добруджа, бял и типов, може да
Коментари Харесай

Оставаме на безглутенов: От 1 юли хлябът Добруджа, бял и типов изчезват от пазара

От първи юли хлябът -  " Добруджа ", бял и стандартизиран, може да изчезне от пазара. Такова предупреждение насочиха от сектора. Пред Радио Стара Загора в четвъртък Мариана Кукушева, ръководител на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, дори заприказва за " безспорна злополука ".

„ От 1 юли влиза в действие законодателната мярка, обвързвана с 15% таван на надценката на хляба, която ще докара до безспорна злополука по веригата производител – дистрибутор – търговец. Видовете хляб - бял, стандартизиран и „ Добруджа “, които са обект на тази мярка, ще изчезнат от комерсиалната мрежа, защото, в случай че се съблюдава законодателното условие, търговците би трябвало да работят на загуба и ще поправят и лимитират своите поръчки. Така че постфактум това ще докара до банкрути при хлебопроизводителите, които създават тези три съществени типа самун “, разгласи тя.

В последните си работни дни предходното Народно заседание изненадващо гласоподава пределна надценка от 15% за бял, " Добруджа " и стандартизиран самун до края на годината. Мотивът на депутатите беше, че индустриалните цени били ниски, само че търговците си начислявали 40-50% от горната страна. Мярката за тавана от 15 на 100 надценката за трите типа самун би трябвало да влезе в действие от 1 юли. Любопитно е по какъв начин бе въведена - тъкмо преди изборите и посредством промени в закона за хазарта.

„ Нашият зов е незабавно да бъде анулирано това законодателно решение, с цел да не се нарушава свободният  пазар и законите на конкуренцията, и на пазара да участват главните типове от т. нар. масов самун, каквито са бял, стандартизиран и „ Добруджа “, продължи Кукушева.

След което се оплака, че никой не давал информация по какъв начин ще се прилага методологията и изобщо дали има такава. Не било ясно по какъв начин са дефинирани типовете хляб – " по наличие, по име или по нещо друго ". По думите ѝ неяснотата била огромна. От бранша казват, че няма методически инструкции какъв е обсегът на продуктите, за които важи ограничаването - по състав или по етикет ще се преценя дали хлябът е бял, " Добруджа " или стандартизиран. Търговци към този момент позволиха, че след 1 юли може да последва и преопаковане на въпросните типове самун, тъй че на опаковките им да не написа бял, " Добруджа " или стандартизиран, а някакви други наименования. Така ще се заобиколи законовото условие за 15% таван на надценката.

" Затова обръщаме внимание, че България може на 1 юли 2024 година да осъмне без самун за население от два милиона и половина души ", заплаши тя.
Цената на най-масово потребяваните артикули с това название е друга за всеки търговец. Надценката зависи от производителя и договорните му връзки с всеки един търговец поотделно. Този вид информация не се разяснява. 

" От трибуната на Народно събрание чухме, че ще бъде изработен разбор, който да утвърди мярката или да я анулира. Анализът за влияние на мярката беше предоставен на министерствата на стопанската система и на финансите. Но ние и до момента не сме осведомени с подобен разбор и с следствията, които произтичат от него. Тази мярка не е облечена в икономическа формулировка и не можем да създадем какъвто и да било извод за нейното влияние, с изключение на, че пазарът ще се срути и ще последва злополука и липса на самун ", твърди още Кукушева.
Според нея не бивало да се позволява влизането в действие на тази мярка, " от която в последна сметка най-голяма загуба ще имат българските консуматори ". И която щяла доведе до нарушение законите на конкуренцията, " а когато тези закони са нарушени, цените вървят нагоре “.

Има и други проблеми, с които ще се сблъскат търговците, тъй като те не купуват директно от производителя, смята Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия. На търговеца ще му се постанова да изисква счетоводни документи от своя доставчик, за да си подсигурява, че няма да надвиши определената надценка от 15%. Това обаче е сензитивна информация, комерсиална загадка и би трябвало Комисия за защита на конкуренцията да излезе с някакво мнение.

От сдружението се притесняват, че доста дребни търговци няма да устоят на този напън, няма да може да покриват разноските си, и ще банкрутират надалеч преди да пристигна краят на мярката - 31 декември 2024 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР